syyskokous

Espoonlahden Demarien syyskokous 2014

Espoonlahden Demarien syyskokous pidettiin maanantaina 24.11. Soukan Palvelutalolla. Nykyinen puheenjohtaja Jukka Lahti avasi tilaisuuden, jonka aluksi pidettiin hiljainen hetki edesmenneen jäsenemme ja erittäin aktiivisen toimijan Martti Tieahon muistoksi.

Ennen varsinaisen syyskokouksen alkua Espoonlahden Demarien jäsen, eduskuntavaaliehdokas ja kaupunginvaltuuston jäsen sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Johanna Värmälä piti ajankohtaiskatsauksen, jossa käsiteltiin mm. kaupungin budjettineuvottelujen tuloksia erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta. 18.11. julkistettiin tieto, että Mediverkko Terveyspalvelut Oy ja Mehiläinen yhdistyvät. Mediverkko toimii tällä hetkellä palveluntuottajana Espoon keskuksessa Espoontorin terveysasemalla ja 27.10. alkaen myös Puolarmetsän terveysasemalla. Jää nähtäväksi onko tällä yritysten yhdistymisellä jatkossa vaikutuksia jo tehtyihin palvelujen ulkoistussopimuksiin. Johanna kertoi myös uusimmat uutiset SOTE – uudistuksen etenemisestä. Erityisen paljon keskustelua yleisössä aiheutti omaishoitajien tilanne.

Puheenjohtaja Lahti avasi varsinaisen syyskokouksen ja ilmoitti samalla, että on muuttamassa Espoosta Kirkkonummelle ja tulee jättämään kaikki luottamustehtävät Espoossa lähikuukausien aikana. Tämä on suuri menetys Espoolle ja erityisesti Espoon Demariväelle. Kokoukseen olikin saapunut kiitettävä osanottajajoukko, kaikkiaan 21 jäsentä. Osa oli käsitykseni mukaan kutsuttu paikalle, jotta ”neljän kopla” saa henkilövalinnat suoritettua haluamallaan tavalla.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Juhani Hakala ja sihteeriksi yhdistyksen sihteeri Matti Viitasalo. Johtokunnan laatima toimintasuunnitelma hyväksyttiin esitettyjen muutosten jälkeen. Samoin hyväksyttiin johtokunnan laatima talousarvio yksimielisesti.

Johtokunnan puheenjohtajan valintaa edelsi ”neljän koplan” puheenvuoro, jossa he kertoivat rakentaneensa oman ehdotuksensa tulevan johtokunnan osalta ja ajoivat kokouksessa ehdotuksensa läpi vauhdikkaalla tavalla. Ensin valittiin puheenjohtaja ja tähän tuli kaksi ehdotusta eli em. koplan ehdottamana Merja Vuori ja toisena ehdokkaana konkarijäsen Aaro Peuraniemi. Jukka Kivi esitteli Merja Vuoren ansioita opinnoissa, järjestösektorilla ja työelämässä. Jäsenten pyynnöstä molemmat ehdokkaat esittelivät vielä itse itsensä. Puheenjohtajan valinnasta pidettiin suljettu lippuäänestys, jonka jälkeen uudeksi puheenjohtajaksi julistettiin Merja Vuori. Onnittelut Merjalle!

Kokous jatkui varapuheenjohtajan valinnalla, uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin ilman äänestyksiä koplan ehdokas Matti Viitasalo. Koplan esityksestä hyväksyttiin johtokunnan jäsenten määräksi 3 ja varajäsenten määräksi 2. Uudet johtokunnan jäsenet ovat: Tiina Tavio, Kari Karjalainen ja Pekka Simpura sekä varajäsenet: Johanna Värmälä ja Jukka Vilske.

Tässä vaiheessa voin kertoa, että minua oli pyydetty puheenjohtajaksi sekä neljän koplan puolelta että myös muilta tahoilta. Tunsin oloni jo aika ahdistavaksi kaikenlaisen painostuksen alla, joten päätin lopulta päivää ennen kokousta kieltäytyä mahdollisesta puheenjohtajan paikasta enkä myöskään suostunut enää muihinkaan johtokuntapaikkoihin. Näkemykseni mukaan tässä jyrättiin nyt demokratia oikein kunnolla penkin alle ja halusin pystyä katsomaan jatkossakin peiliin puhtaan omantunnon kanssa. Toivotan kuitenkin menestystä uudelle puheenjohtajalle ja koko johtokunnalle. Tällä hetkellä se näyttää ainakin minun silmissäni eräänlaiselta ”nukkehallitukselta”, mutta katsotaan nyt miten johtokunta saa asiat sujumaan. Pystyykö se hoitamaan tehtävänsä niin ettei se pelkästään ota vastaan koplan määräyksiä vaan toimii itsenäisenä, yhdistyksen jäsenten valitsemana elimenä.

Omat luottamustoimeni jatkuvat ainakin TSL:n Espoon ja Kauniaisten opintojärjestön hallituksessa vuoden 2015 loppuun. Mitä sitten tulevan vuoden aikana tulee tapahtumaan ja valitaanko minua vielä joskus yhdistyksemme johtokuntaan, sen aika näyttäköön. Tulen kuitenkin osallistumaan yhdistyksemme kevät- ja syyskokouksiin myös ensi vuonna. 0